سید فاطمی‌و سید محمد قاری (1382) در تحقیقی با نام حق تعیین سرنوشت و مسأله نظارت بر انتخابات: "نظارت تضمینی در مقابل نظارت تحدیدی، نگارنده به مسأله نظارت بر انتخابات از دریچه حق تعیین سرنوشت نظر افکنده است. ضمن تبیین مبانی اخلاقی نظری، حق انتخاب به عنوان تجلی حق تعیین سرنوشت در ساخت زندگی اجتماعی، حق انتخاب کردن و انتخاب شدن به عنوان دو روی یک سکه مورد توجه قرار گرفته است. محدودیت های اخلاقی اعمال این دو حق نیز از مباحث مورد توجه این نوشتار است.

نگارنده با ارائه‌ی چارچوب تحلیلی تفکیک بین دو ایده‌ی حق بودن و حق داشتن را نشان داده است که آموزه های قرآنی در لایه‌ی اول، "حق بر خطا بودن" را برای افراد به رسمیت شناخته است. موضع اسناد حقوق بشری در مورد حق تعیین سرنوشت از دیگر مباحث این نوشتار است. تفکیک بین دو حوزه‌ی داخلی و خارجی، حق انتخاب و مشارکت آزادانه‌ی سیاسی، به عنوان تجلی حق تعیین سرنوشت داخلی مورد بحث و بررسی نگارنده قرار گرفته است. محدودیت های آزادی انتخاب در اسناد حقوق بشری و همچنین تحلیل سیستم های نظارت بر اعمال آزادی های عمومی از دیگر مباحث تحلیلی این نوشتار است.

از مجموع مباحث فوق، نگارنده از ایده‌ی نظارت تضمینی در مقابل نظارت تحدیدی دفاع کرده است. بر این مبنا، نظارتی که در جهت تضمین نهادینه کردن حق انتخاب آزادانه شهروندان طراحی شود به عنوان نظام نظارتی مطلوب و موجه پیشنهاد شده است.